Menu

Zo wordt je vloer schoonhouden een fluitje van een cent

Soms lijkt het wel alsof het simpelweg onmogelijk is om de vloer in je huis een beetje schoon te houden. Heb je de boel net lopen dweilen, staan de eerste vieze voetafdrukken er alweer op. Wat is de beste manier om de vloer continue een beetje toonbaar te houden? Nog vaker gaan dweilen? Of zijn er ook andere manieren te verzinnen?

Houd het vuil buiten

De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat een vloer niet vies wordt, is ervoor zorgen dat er geen vuil van buiten naar binnen komt. Het grootste deel van het vuil op een vloer ontstaat namelijk niet binnen, doordat er bijvoorbeeld eens een glas melk omvalt of een boterham met chocopasta op de grond belandt, maar buiten. We nemen het via onze schoenen mee naar binnen, waar het zich verder kan verspreiden.

Op deze manier komt er vooral veel zand, aarde en stof onze woningen binnen. Soms in vochtige vorm, dan heb je van die modderige afdrukken op de vloer, en soms ook in droge vorm, zodat je het zand onder je voeten voelt plakken als je op blote voeten door de kamer loopt.

Dat vuil buiten de deur houden scheelt al enorm. Maar ja, hoe pak je dat aan? Iedereen, inclusief bezoek, nog voor de voordeur de schoenen uit laten trekken is ook weer zoiets. Toch is dat wel de meest effectieve oplossing. Oké, buiten de voordeur is niet zo praktisch, maar afspreken dat gezinsleden direct in de hal hun schoenen uittrekken is best te doen. Zeker als je hier zorgt voor een makkelijke plek om al die schoenen ook netjes op te bergen.

Schoenen binnen, vuil buiten

Ben je bang dat dit niet gaat werken binnen je huishouden, of ben je bang dat bezoekers alsnog het vuil naar binnen lopen, en vind je het te ver gaan om hen ook de schoenen uit te laten trekken? Ook dan kun je veel vuil tegenhouden door simpelweg te kiezen voor een goede deurmat. Al het vuil en vocht dat hierop achterblijft verspreidt zich tenslotte niet verder je woning in.

Een goede deurmat bestaat eigenlijk uit twee delen. Het begint met een mat buiten, een beetje een grove, stugge. Hier goed overheen gaan met schoenen zorgt ervoor dat veel vuil en zand dat onder de zolen zit netjes buiten de deur blijft. Dat scheelt al een boel.

Wil je het goed doen, dan leg je binnen vervolgens ook nog een mat neer. Je kunt hier het beste kiezen voor droogloopmatten. Deze zijn gemaakt van zachter materiaal dan een mat voor buiten, en zijn erop gericht om vooral het vocht van de schoenen te verwijderen. Wanneer mensen zowel buiten als binnen goed hun voeten vegen, blijven dus zowel het vuil als het vocht dat zich onder hun schoenen bevindt buiten en in de hal achter, zodat de vloeren verderop in het huis veel langer schoon zullen blijven.