Menu

De ideale plaats voor een boom

Sommige bomen kunnen wel 100 jaar blijven staan. Na het planten van een boom zit je er dus voor een lange tijd aan vast. Dan is het zeker wel de moeite waard om van tevoren goed te bedenken waar deze boom het best kan staan. Als ze eenmaal op hun plek staan, zijn ze namelijk veel moeilijker te verplanten. Waar moet je dan voornamelijk op letten bij het planten van een boom?

De grootte van de boom

De eerste stap waar je op moet letten is de grootte en hoogte van de boom. De grootte van bomen kan je namelijk in verschillende categorieën plaatsen. De eerste categorie zijn bomen die uiteindelijk hoger dan 12 meter worden, de grootste bomen dus. De tweede categorie zijn de bomen die tussen de 6 en 12 meter hoog worden en de derde grootte zijn de bomen die kleiner blijven dan 6 meter hoog. In grote tuinen kan je best een boom uit de eerste categorie planten, maar als je een wat kleinere stadstuin hebt, kan je het best voor een boom uit de derde categorie gaan. Het is namelijk wel belangrijk om bij het plaatsen van een boom rekening te houden met je buren, omdat zij er eventueel overlast van zouden kunnen ervaren. 

Hoe zit de bodem in elkaar?

Voordat je een boom kan planten, is het belangrijk om duidelijk te hebben welk type grond je in je tuin hebt. Is het bijvoorbeeld zand- of eerder kleigrond? Als je hier niet zeker van bent, kan je een bodemanalyse aanvragen. Deze analyse kan de samenstelling van de grond en de zuurtegraad vaststellen. Je kunt namelijk beter de boom aanpassen aan de bodem dan de bodem aan de boom. Iedere boomsoort heeft weer een andere bodem die het meest geschikt is. 

Schaduw of zon?

De plaats waar de boom komt te staan, heeft natuurlijk een grote invloed op of je in de zomer zon of schaduw in je tuin hebt. Een boom die zorgt voor schaduw kan dienen als een natuurlijke airco en kan je dus ook heel wat kosten en hitte besparen, maar misschien vind je het in de zomer juist fijn om in het zonnetje te zitten. Hou hierbij ook zeker weer rekening met de buren! Je wilt natuurlijk niet hun zonnetje blokkeren. 

Als je eenmaal je boom geplant hebt, is het belangrijk om ook goed aan boomverzorging te doen. Zo heb je het langst plezier van een volle boom!